ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ “ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ”

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

Αργυρόκαστρο – Αγ. Σαράντα  – Μπεράτι– Τίρανα – Κρούγια – Δυρράχιο – Ι. Μονή Αγ. Κοσμά

ΗΜΕΡ. ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ : 24/10/2024                     

ΗΜΕΡ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ : 28/10/2024                                                                         

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η ημέρα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου : Χαλκίδα –  Αργυρόκαστρο  –  Αγ. Σαράντα

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από την πόλη μας και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ , ξεμούδιασμα και φαγητό θα φθάσουμε στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Τυπικές διατυπώσεις και  διέλευση από τα σύνορα. Το οδοιπορικό μας στην γείτονα χώρα θα ξεκινήσει από το χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940 – 41 , και θα ακολουθείσει επίσκεψη στα ελληνόφωνα χώρια της Δρόπολης  και το  κεφαλοχώρι της την Δερβιτσάνη όπου θα ξεναγηθούμε στην εκκλησία της Θεοτόκου, ελεύθερος χρόνος. Στην συνέχεια ακολουθεί η επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο, πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, έδρα  της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης  Βορείου Ηπείρου (1914). Θα γνωρίσουμε από ψιλά το κάστρο της την ιστορία της πέτρινης πόλης αλλά και του κάστρου. Το Αργυρόκαστρο με πληθυσμό 30.000 κατοίκων περίπου με το ιστορικό κέντρο να αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα να  συνθέτουν ένα πλούσιο “ψηφιδωτό”,  που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή στο πέρασμα των αιώνων. “Κρεμασμένη” από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου “δένει” αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου. Ακολούθως θα μεταφερθούμε στους Αγ. Σαράντα τη πόλη που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όγχησμο και ήκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους καθώς ήταν εμπορικός σταθμός για το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας. Καταστράφηκε το 552 μ.Χ. μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων. Σήμερα αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό  προορισμό ταχύτατα αναπτυσσόμενο. Τακτοποίησή στο ξενοδοχείο μας δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου : Αγ. Σαράντα  – Βουθρωτό

Η ημέρα μας θα ξεκινήσει με το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και θα αρχίσουμε την ξενάγηση – γνωριμία  με την επίσκεψη στην αρχαία πόλη του Βουθρωτό του 7ου – 6ου  π.Χ. αιώνα.  Προστατευόμενη από τον διεθνή οργανισμό ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1992 και από τον παγκόσμιο οργανισμό του RAMSAR ως υγροβιότοπος.  Μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο με θέατρο από το 3º π.Χ. αιώνα . Θα γνωρίσουμε τον ιερό ναό  του  Ασκληπιού  μέσα  σε  ένα  πανέμορφο  δάσος, την  Μεγάλη Βασιλική του VI αιώνα, την αγορά, το γυμνάσιο, το βαπτιστήριο του 6ου  αιώνα,  κ.α.

Η πόλη Βρισκόταν στην αρχαία περιοχή της Ηπείρου και είναι κτισμένη πάνω σε χερσόνησο σε πηλώδες λιμάνι στην περιοχή Χαονίας της Κεστρίνης, δίπλα στη διώρυγα Βίβαρι που συνδέει τη λίμνη του Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και το Βουθρωτό αποτέλεσε ρωμαϊκή αποικία και έδρα χριστιανικής επισκοπής. Επιστροφή στους Αγ. Σαράντα  και  ελεύθερος χρόνος για ότι επιθυμεί έκαστος .Ακολουθεί  δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

3η ημέρα Σάββατο 26 Οκτωβρίου  : Αγ. Σαράντα – Ι. Μονή Αγ. Κοσμά – Μπεράτι  – Κρούγια

Μετά το πρωινό μας θα συνεχίσουμε την περιπλάνησή μας  και μέσω Τεπελένιου  και Φίερι φτάνουμε στο Κολικοντάσι και το Μνήμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.  Στην συνέχεια περνώντας  από την  Λουσνία θα φθάσουμε στο γραφικό Μπεράτι, την πόλη με τα χίλια παράθυρα,  η οποία επίσης αποτελεί  Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Επίσκεψη στο κάστρο, την ακρόπολη με το βυζαντινό μουσείο με τις αγιογραφίες του Ονούφριου, και την παλιά πόλη με τις ορθόδοξες εκκλησίες όπου θα ξεναγηθούμε στα πανέμορφα σοκάκια της. Κατόπιν αναχωρούμε και περάναμε από το Δυρράχιο (Durrës),  συνεχίζουμε και φτάνουμε στη Κρούγια. Η ιστορία της συνδέεται στενά με τον Εθνικό Ήρωα της Αλβανίας Γεώργιο Σκερντέμπεη ο οποίος για 25 ολόκληρα χρόνια προστάτεψε την ελευθερία και τον Χριστιανισμό της πόλης από την οθωμανική αυτοκρατορία. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο περνάει μέσα από το μεσαιωνικό παζάρι μας οδηγεί προς το κάστρο, σύμβολο της πόλης, και στο ιστορικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα της Αλβανίας. Στην περιοχή κάτω από το μουσείο δεκάδες μικρομάγαζα πουλούν είδη λαϊκής τέχνης και ντόπια προϊόντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο & διανυκτέρευση.

4η ημέρα Κυριακή 27 Οκτωβρίου :  Κρούγια – Τίρανα

Μετά το πρωινό μας θα γνωρίσουμε τα όμορφα σοκάκια και το παζάρι τις Κρούγιας θα βαδίσουμε μέχρι το κάστρο και το μουσείο του Βασιλιά. Ελεύθερος χρόνος , και ακολούθως αναχωρούμε και φτάνουμε στη πρωτεύουσας της Αλβανίας τα Τίρανα, με το λεωφορείο μας  θα δούμε τις κεντρικές πλατιές της πρωτεύουσας και τα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο. Δίπλα θα δούμε την Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey που χτίστηκε το 1789, καθώς και τον πύργο του ρολογιού που χτίστηκε το 1830. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας) καβάλα στ’ άλογο και γύρω κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία. Τελειώνοντας τη περιήγηση στο κέντρο των Τιράνων, βλέπουμε την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία καλών τεχνών, το Πανεπιστήμιο, το Sheraton και δίπλα το στάδιο Qemal Stafa. Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920 , σήμερα κατοικείται πλέον από περίπου 1.500.000 κατοίκους και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Το κομβικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη και η πλατεία της Μητέρας Τερέζας. Επίσκεψη στον νέο ορθόδοξο ναό της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, του επιβλητικού Καθεδρικού Ιερού Ναού της Αναστάσεως.(εάν είναι εφικτό και εφόσον το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου το επιτρέπει, θα έχουμε συνάντηση μαζί του).   Ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό στα Τίρανα, (ατομικά έξοδα). Ακολούθως μετάβαση στο ξενοδοχείο μας τακτοποίηση στα δωμάτια δείπνο και βραδινή έξοδος για όποιον το επιθυμεί .

5η ημέρα Δευτέρα 28 Οκτωβρίου : Τίρανα – Δυράχειο – Κακαβιά – Χαλκίδα

Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε με το πρωινό μας  και άμεση  αναχώρηση για Δυρράχιο (Durrës), κύριο  λιμάνι της χώρας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη, με 200.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελούσε αποικία της Κορίνθου και της Κέρκυρας από το 627 πΧ, με την ονομασία Επίδαμνος. Θα δούμε την χρυσή πύλη της Εγνατίας οδού, τα βυζαντινά τείχη  του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αναστάσιου Ι , το  αμφιθέατρο κ.α.  Ελεύθερο χρόνο για καφέ στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη της πόλης. Κατόπιν αναχωρούμε και περνώντας από την κεντρική χώρα προς το νότο φτάνουμε στα σύνορα Κακαβιάς. Τυπικός τελωνειακός έλεγχος και περνούμε στα Ελληνικά εδάφη. Ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν για ξεκούραση,  καφέ και φαγητό. Άφιξη αργά το βράδυ στην Χαλκίδα.                                                                           ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 395 € ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ ή ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ : 95 €

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

  • Μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν τελευταίας τεχνολογίας euro6
  • Διαμονή 2 νύχτες σε ξενοδοχείο 4* στους Άγιους Σαράντα
  • Διαμονή 1 νύχτα ορεινή Κρούγια σε ξενοδοχείο 4*
  • Διαμονή 1 νύχτα στα Τίρανα σε ξενοδοχείο 4*
  • Καθημερινά ημιδιατροφή (4 πρωινά + 4 δείπνα)
  • Ο φόρος εισόδου στην Χώρα
  • Καθημερινά εκδρομές-περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Επίσημος αρχηγός-ξεναγός Ελληνόφωνα στην Αλβανία (Θα τον συναντήσουμε στα σύνορα της Κακαβιάς και για όλη την διάρκεια της εκδρομής).
  • Έμπειρος – αρχηγός του γραφείου για όλη την διάρκεια του ταξιδιού.
  • Φ.Π.Α

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

  • Οι είσοδοι σε μουσεία & αρχαιολογικούς χώρους
  • Τα γεύματα που δεν αναφέρονται
  • Ατομικά έξοδα
  • Τα ποτά κατά την διάρκεια των δείπνων
  • Ότι ρητά αναφέρετε στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο

albania programma

Δείτε το έντυπο :